Help, alle campings zijn volzet?! Zo scoor je een fijne overnachting in hoogseizoen

24 mei 2024 in Camper- en campingtips en Voor reizigers

Last minute op pad gaan en plots merk je - alle campings zijn volzet?!-  Moet je dan écht 7 maanden op voorhand een campervakantie vastleggen? Absoluut niet. Geen zorgen, hier zijn vijf slimme tips waardoor je makkelijk toch een relaxed slaapplekje kan scoren. 

alle campings volzet slaapplaats vinden hoogseizoen camper mobilhome goboony

Zo scoor je een fijne overnachting in hoogseizoen

Ben je in een bepaalde populaire regio en heb je een camping op het oog? Bel 's ochtends als eerste werkje, nog voor je naar daar vertrekt, naar de receptie om te horen of er plek vrij is. Zo voorkom je een koude douche bij aankomst. Toch een alternatief nodig? 

1. Apps are a girls' best friend

Vergeet diamanten, apps zijn je beste vriend in zulke omstandigheden. Op apps als Park4Night, iOverlander en Campercontact vind je alle plekjes in de buurt van waar je op dat ogenblik bent, inclusief reviews.  Je ontdekt er niet enkel de reguliere campings, maar ook alternatieve plekken zoals legale overnachtingsplaatsen, boerderijen en privé-terreinen. 

2. Overweeg een andere windrichting

Op pad met de camper? De allergrootste vrijheid is dat je in een vingerknip kan wisselen van bestemming. Geen plaats op de Deense campings? Dan bol je verder naar Zweden of Noorwegen, waar je onder bepaalde voorwaarden wild mag kamperen. Te druk aan de Franse rivièra? Zoek de frisse bergmeren in het achterland op. Kroatische kustcampings stampvol? Zucht van plezier en opluchting terwijl je het rustige achterland opzoekt. 

3. Rust op het erf of tussen de wijngaarden

Boerderijen en wijngaarden bieden vaak kampeerplekken aan voor een kleine vergoeding of in ruil voor het kopen van hun producten. Dit geeft je niet alleen een veilige overnachtingsplek, maar ook een unieke ervaring en de kans om lokale specialiteiten te proeven. Websites zoals France Passion en Landvergnügen bieden lijsten van boerderijen en wijngaarden die camperaars verwelkomen. Vind het overzicht van netwerk per land hier terug! 

4. Particulier plezier

Via websites als Campspace.be (BE, DE, UK en NL) en Homecamper (FR, IT & SP) gaat er een hele nieuwe wereld open. Namelijk die van de privé-terreinen. Een IT-consultant uit Beieren met een 6 hectares grond, een zorgboerderij in de Ardèche of logeren tussen de appelbomen in Glastonbury ... over heel Europa stellen particulieren hun domeinen open voor respectvolle kampeerders. De onvergetelijke herinneringen krijg je er gratis bij. 

5. Een lokaal hulplijntje 

Deze vergt iets meer durf maar kan veel opleveren: vraag lokaal om hulp. Mensen in kleine dorpjes zijn vaak erg bereidwillig. Vraag in een lokaal café, restaurant of kruidenier of zij weet hebben van een goede plek. Soms krijg je de toestemming om op privé-terrein te overnachten of wijzen ze je op een verborgen parel waar je anders nooit zou zijn beland. Wij testten die al eerder uit, en een rondje "Wacht hier, ik bel eens naar een neef van mij" later stonden we aan een visvijver in het groen met prachtig zicht. 

Met deze tips land je zelfs in het hoogseizoen een fijne overnachtingsplek. Wees flexibel, durf je open te stellen voor het avontuur en geniet van de vrijheid die het leven op wielen je biedt. Veel plezier op reis!