24 uur in Glencoe - Bezienswaardigheden met grote B!

17 mei 2024 in Bestemmingen en Verenigd Koninkrijk

Eender welke roadtrip je door Schotland volgt, de kans is groot dat je Glen Coe ziet blinken in de vallei terwijl je voorbij rijdt, dankzij de centrale ligging in de regio Inverness. Geef jezelf minstens 24 uur om Glencoe te verkennen, want de pittoreske streek is een waar shotje Schotland! 

Collega Maayke trok in april 2024 de Schotse Highlands met een camper en werd helemaal verliefd op de majestueuze valleien in en rond Glencoe. Van de crofts (lapjes landbouwgrond, vaak met een kleine boerderij) die in de uitgestrekte landschappen zijn ingezaaid en Pap of Glencoe (een heuvel die trots deel uitmaakt van de skyline) tot de rijke geschiedenis en tal van bekroonde wandelingen. Deze bezienswaardigheden sprongen er voor haar uit! 

Shotje Schotland met deze bezienswaardigheden rond Glencoe

Dit is een routebeschrijving voor een dagtocht door Glencoe. Als je een auto of camper hebt, kan je veel van onze aanbevolen plekjes in één dag bezoeken. Maar als je van plan bent om langer in het gebied te blijven, dan moedigen we je dat alleen maar aan! Hoe langer je de tijd hebt om de ruige munros en imposante watervallen van Glencoe te verkennen, hoe beter. 

Je kan deze beste plekken om te bezoeken in Glencoe ook combineren met een weekendje weg naar Isle of Skye, of zelfs met een week waarin je de NC500 verkent. 

Hoe lang je je roadtriproute ook wilt plannen, onze beste tip om je te verplaatsen in Glen Coe is om te kiezen voor een camper. Er gaat niets boven het reizen van uitzicht naar uitzicht vanuit het comfort van een verwarmde zitkamer en een goed gevulde keuken, vooral wanneer er buiten een typische Glencoe storm door de vallei raast. 

Beste plekken om te bezoeken in Glen Coe 

Deze beste plekken om te bezoeken in Glencoe omvatten Maayke's favoriete uitzichten, wandelingen, cafés en pubs. Dus of je nu een berg wilt beklimmen of vanuit een comfortabele camperstoel wilt genieten van de pracht van Schotland, er is voor elk type dag wat wils. 

Beste uitzichten in Glen Coe

Loch Achtriochtan 
Voor het eerste van de vele beste uitzichten in Glen Coe ga je naar Loch Achtriochtan, niet ver van het stadje Glencoe. Dit uitkijkpunt is het eerste van vele langs de hoofdweg door de vallei. Het is een prachtige plek om te genieten van het uitzicht over het kleine loch, de rivier Coe die er doorheen stroomt, een idyllisch wit Schots huisje en een achtergrond van besneeuwde bergen met zo'n vijftien watervallen die naar beneden storten. Een mooi gezicht voor een eerste kennismaking met Glen Coe, als je het ons vraagt. 

glencoe watervallen camper goboony

The Three Sisters

Een ritje van slechts twee minuten in oostelijke richting brengt je naar je volgende halte in deze mooie vallei. Hoewel het doel van je uitzicht vrijwel hetzelfde blijft, is dit absoluut de beste plek voor een onbelemmerd uitzicht op de Three Sisters, drie majestueuze pieken (ook bekend onder hun Schotse naam Bidean Nam Bian) die de skyline van Glen Coe domineren.  

Meeting of Three Waters

We blijven bij het thema drie, want op een steenworp afstand van het uitkijkpunt van de Three Sisters vind je de verbluffend mooie Meeting of Three Waters. Deze plek is een natuurlijke samenvloeiing die wordt gevormd door de samenvloeiing van de rivier de Coe, de rivier de Coupall en een derde kabbelende burn (Schots voor beekje) die van de berg afstroomt. Het is een spectaculair gezicht, vooral als je van watervallen houdt. En als het je nog niet is opgevallen, Glen Coe zit er vol mee. 

Skyfall Road
Wedden dat je £10 hebt herbekeken in de James Bond-film “Skyfall” voordat je aan deze tocht begint? Zo niet, dan moet je dat zeker doen, want het is een overgangsrite voor je volgende bestemming op deze roadtriproute door Glen Coe. De winderige single-track baan die langs de rivier de Etive slingert en door velen “Skyfall Road” wordt genoemd, is in feite de weg waarop Daniel Craig en Dame Judi Dench zelf een kleine roadtrip maakten op het witte doek. Een iconische scène, die nog steeds geen recht doet aan het uitzicht in het echt. Vergeet niet Adele's megahit op de stereo te zetten om de toon te zetten voor deze prachtige rit. 

Loch Etive 

Als je Skyfall Road ongeveer een uur volgt langs de rivier de Etive, kom je uit bij het loch waarnaar de naam verwijst. Net als de meeste lochs weerspiegelt het stille water van Loch Etive de dramatische bergen eromheen, wat resulteert in een betoverend Schots tafereel. Maar wat dit loch zo rustig maakt, is dat het grootste deel ervan onbereikbaar is via de weg, die kort na het dorp Gualachulain eindigt. Dit maakt de afdaling naar Loch Etive een doodlopende weg en vanwege het ongemak een minder bereisde weg. Met andere woorden, voor degenen die de drukte van Glen Coe willen ontvluchten: Loch Etive is je oase van rust. 

Glencoe skyfall weg camper mobilhome goboony

Beste wandelingen in Glen Coe 

Lochan trails

Als je op zoek bent naar een opwarmertje, ga dan naar de parkeerplaats van de boswachterij Lochan Trails. Gelegen in een prachtig bosgebied vol naaldbomen dat lijkt op een Noord-Amerikaans bos, slingeren drie gemakkelijke tot matig gemakkelijke paden zich rond het prachtige meertje in het midden. Je vindt hier lokale bewoners die wandelwagens voortduwen of hun hond uitlaten, en het is een heerlijke plek voor wie op zoek is naar een ontspannen wandeling zonder zware beklimmingen. 

Buachaille Etive Mór

Geen bezoek aan Glen Coe is compleet zonder een fikse wandeling naar Buachaille Etive Mór, naar alle waarschijnlijkheid één van Schotlands' meest iconische murno's. De naam betekent “De Grote Herder van Etive”, verwijzend naar zijn waakzame en imposante aanwezigheid over de omringende vallei. Zoals veel beroemde toppen heeft de berg een duidelijke piramideachtige vorm met steile hellingen die uit de valleibodem oprijzen. Veel toeschouwers lopen naar het beroemde 'witte huisje' aan de voet van de berg en gaan dan naar huis, maar de Buachaille is te beklimmen. Hoewel de uitdagende wandeling van 8 mijl niet voor watjes is en de hele dag in beslag neemt, kunnen we hem niet weglaten uit onze lijst van beste wandelingen in Glen Coe. 

Bidean Nam Bian 

Als je idee van een ideale dag in Glen Coe in feite het scoren van een of twee munro's is, kun je overwegen om Bidean Nam Bian te bedwingen. We hebben deze piek al genoemd als een niet te missen bezienswaardigheid in Glen Coe, maar we verzekeren je dat het uitzicht vanaf de top net zo mooi is. De Three Sisters van Bidean Nam Bian zijn in feite drie verschillende bergkammen die kunnen worden bedwongen door diegenen die fit zijn, een beetje ervaring hebben met bergbeklimmen en niet bang zijn om de Schotse elementen te trotseren. Nogmaals, een dag lang klauteren door ruig, rotsachtig terrein is waarschijnlijk niet de manier waarop de meesten hun ene dag in de vallei zouden doorbrengen, maar als je de tijd - en energie! - zal het zeker een wandeling zijn om nooit te vergeten. 

Wandeltochten Glen Coe Camper Goboony

Favoriete cafés, pubs en restaurants in Glen Coe

Coffeeshop Crafts and Things

Crafts and Things is een juweeltje op het gebied van coffeeshops en een heerlijke plek voor een opkikkertje. Of het nu gaat om een schuimende cappuccino, een stuk zelfgebakken lekkers of een mok hete soep, er is een reden waarom de plaatselijke bevolking hier graag komt lunchen. En zoals de naam al doet vermoeden, is er meer om naar te kijken dan de inhoud van je bord.

Boots Bar (Clachaig Inn)

Glen Coe heeft tientallen pubs, maar als je ons er een zou laten kiezen, dan zou het Boots Bar in de Clachaig Inn zijn. Deze beruchte pub in het hart van de Glen is alles wat je je maar kunt wensen als je na een lange dag verkennen wilt ontspannen. Er gaat niets boven opwarmen bij een van de open haarden en er zijn vaak live muziekoptredens! 

Restaurant en bar Laroch

The Laroch Restaurant and Bar is een dorpsrestaurant dat door een familie wordt gerund en net ten westen van Glencoe aan de oevers van Loch Leven ligt. Als je op zoek bent naar een meer gastronomische, pubachtige eetervaring, dan is dit de plek voor jou. De keuken wordt namelijk gerund door een Michelin-sterrenkok en zijn team! 

Loch Leven Seafood Café

Als je hunkert naar de beste vangst van de dag uit de sprankelende wateren van Schotland, dan kan je terecht bij Loch Leven Seafood Café. Hun vis- en schaaldierengerechten zijn kraakvers en hebben een topreputatie onder visliefhebbers in de omgeving. Je kunt hier eten of verse producten afhalen voor een heerlijke picknick aan het meer. 

Als je een bestemming kiest voor je dagtocht Schotland, laat het dan Glencoe zijn. Onze Glencoe roadtrip route brengt je naar een aantal van de meest geliefde plekken om te bezoeken in heel Schotland - veel succes met deze streek achter je te laten, je zal het nodig hebben! 

Nog niet overtuigd? Bekijk deze wijdse gezichten van Aerial Dreams. Instant verkocht!