De ultieme rondreis door Zuid-Noorwegen

25 juli 2024 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Noorwegen

In principe vertellen we mensen altijd dat hoe noordelijker je gaat, hoe mooier en ruiger Noorwegen wordt. Het enige nadeel? Het is een flink stuk rijden richting het noorden. Mocht je bijvoorbeeld maar twee weken de tijd hebben voor een rondreis, dan raden we het Scandinavische Hoogland van Zuid-Noorwegen van harte aan. Ontdek nu de ultieme rondreis door Zuid-Noorwegen, de perfecte bestemming voor iedere outdoor liefhebber. 
Goboony de ultieme rondreis door Zuid-Noorwegen

Met de camper naar Zuid-Noorwegen

Deze rondreis kun je afleggen met je eigen auto of bijvoorbeeld met een huurcamper van Goboony. Het voordeel van een camper is dat je kunt genieten van wildkampeerplekken en je eigen boodschappen kunt meenemen (dat scheelt een hoop geld!). Vanuit Nederland rijd je in ongeveer 10 uur naar Hirtshals in Denemarken. Vanaf hier kun je de ferry naar Bergen nemen. Kijk hiervoor op de website van Fjord Line. De ferry doet er ongeveer 16 uur over om in Noorwegen aan te komen, dus houd er rekening mee dat de tocht inclusief overnachting is. Op de terugweg pak je de ferry van Kristiansand naar Hirtshals in ongeveer 2,5 uur en maak je dezelfde tocht terug naar Nederland of België. 

Camperroute Zuid-Noorwegen

Vergis je niet: Noorwegen is een behoorlijk uitgestrekt land en de afstanden kunnen flink groot zijn. Ook vergt het wat rijervaring om door de vele slingerende bergpassen te manoeuvreren. Gelukkig tippen we hier 7 suggesties voor een bergbeklimming met de camper. Daarnaast zijn wij een groot voorstander van slow travel: er is in deze reisroute daarom voldoende ruimte om van de mooiste plekken te genieten en een met de natuur te worden. 

 

Dag-tot-dag planning voor de ultieme rondreis door Zuid-Noorwegen

Stop #1: Bergen

Bergen wordt als een van de mooiste steden van Noorwegen beschouwd. Het wordt omringd door zeven bergen en verschillende fjorden, waaronder de Sognefjord. Dit is de langste en diepste fjord van Noorwegen. Absoluut het bezoeken waard! Een van de meest populaire toeristische attracties in Bergen is de Bryggen Hanseatic Wharf. Dit UNESCO-Werelderfgoed is gevuld met restaurantjes, charmante Noorse huizen en stijlvolle boetiekjes. Het is ook de thuisbasis van het Bryggen Museum, met tentoonstellingen en kunstvoorwerpen die dateren uit de vroege kolonisten van de stad in de 14e eeuw. Honger gekregen van al die historie opsnuiven? Proef de Scandinavische keuken bij de vismarkt Fisketorget

Stop #2: Vøringsfossen

Tijd om de roadtrip door Zuid-Noorwegen nu echt te beginnen! De tweede stop is het indrukwekkende Vøringfossen, dat vooral bekendstaat om de metershoge waterval (182 meter hoog om precies te zijn!). Tuurlijk kun je de waterval vanaf boven bewonderen, maar nog specialer is het om via een wandelpad de vallei in te wandelen en de waterval van wel heel dichtbij aanschouwen. Daarnaast is er een toegankelijk pad aangelegd met verschillende bruggen en uitzichtpunten, super leuk om deze te bewandelen! Vanaf dit pad kun je ook de waterval Tyssvikjo goed bekijken. Mijn favoriete brug is de brug waarbij je via 99 traptreden de kloof oversteekt. Een waar Indiana Jones momentje! Wel even goede wandelschoenen aantrekken, want het kan op sommige stukjes een beetje glibberig zijn. 

Stop #3: Folgefonna Nationaal Park

Eerlijk is eerlijk, je bezoekje aan Noorwegen is niet compleet zonder een van de wereldberoemde fjorden te bezoeken. Gelukkig is dat niet zo moeilijk, aangezien het land zo'n 2.500 fjorden en gletsjers telt. Een van die indrukwekkende gletsjers ligt in het Folgefonna Nationaal Park, de Juklavass Gletsjer. Let wel op dat je deze gletsjer niet op eigen houtje kunt bezoeken, maar dat je een gletsjerwandeling met een ervaren bergbeklimmer moet boeken. Geen zorgen, in principe kan iedereen met iedere conditie de wandeling maken. Je hebt geen speciale ervaring of techniek nodig, maar een goede basisconditie is natuurlijk wel zo fijn. Een unieke ervaring en prachtige uitdaging! 
Goboony de ultieme rondreis door Zuid-Noorwegen

Stop #4: Stavanger

Ook het kneuterige havenstadje Stavanger is onwijs aan te raden om aan je rondreis door Zuid-Noorwegen toe te voegen. Een leuk stadje om doorheen te struinen en hier en daar op een terrasje neer te ploffen. Zin in wat actie? Rijd dan langs Låtefossen, twee watervallen van 165 meter hoog. De watervallen liggen pal naast de weg, dus een kwestie van je camper uitstappen om te genieten van het legendarische uitzicht. Kopje koffie erbij, want die is zo gezet in de camper, en het plaatje is helemaal compleet!

Stop #5: Preikestolen

Vanuit Stavanger zet je koers richting de Preikestolen. Een prachtige route, waarbij je door de 14 kilometer lange onderzeetunnel Ryfylketunnel rijdt. Op het diepste punt ligt deze tunnel bijna 300 meter onder zee! Uitgekomen bij de Preikestolen stuit je op een dramatische klif die zo’n 604 meter boven het indrukwekkende Lysefjord uitsteekt. Ik kan je alvast verklappen: het uitzicht vanaf hier is niet normaal mooi. Ga wel lekker op tijd beginnen aan de wandeling, want het kan een behoorlijk populaire trekpleister zijn (vooral gedurende de zomermaanden!). De wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en is goed te doen, mits je goed schoeisel hebt aangetrokken en je een beetje uithoudingsvermogen hebt. Eenmaal bij het uitpunt uitgekeken kun je plat op je buik gaan liggen en je hoofd over de rand steken om de afgrond in te kijken. Then again: dan moet je geen last van hoogtevrees hebben! 

Op slechts 5 minuten rijden vanaf het startpunt van Preikestolen vind je Preikestolen Camping. Een fijne camping, met goede sanitaire voorzieningen en natuurlijk lekker dichtbij een van de mooiste hoogtepunten van Noorwegen!

Stop #6: Kristiansand

In een van de zuidelijkste puntjes van Noorwegen vind je Kristiansand. Dit stadje staat vooral bekend om zijn oude binnenstad, Posebyen, die gevuld is met traditionele houten huizen. Laat je wegvoeren naar de oude dagen van Noorwegen terwijl je wandelt met een warme beker koffie om je lekker warm te houden. Het centrum is gevuld met opvallende architectuur, zoals de neogotische kathedraal van Kristiansand. Breng ook zeker een middagje door aan de zuidoostelijke kustlijn en bezoek het stadsstrand van Bystranda en het 17e-eeuwse Christiansholm Fortress. Liefhebbers van zeevruchten moeten beslist even langs de Fiskebrygga lopen, waar visverkopers hun vangst van de dag verkopen. 
Goboony de ultieme rondreis door Zuid-Noorwegen

Stop #7: Oslo

Reizigers vinden het vaak lastig om te kiezen tussen een bezoek aan Oslo of Bergen, ons antwoord daarop is: “Waarom doe je niet allebei?”. Je mag de hoofdstad aan de zuidoostkust van Noorwegen eigenlijk niet overslaan. De stad is groen, met een overvloed aan musea, bevat een nautische geschiedenis en staat bekend om de heerlijke zeevruchten. Veel reizigers laten Oslo links liggen en focussen zich op de natuurlijke bezienswaardigheden van Noorwegen, maar we raden aan om minimaal twee dagen in de stad te verblijven. Bezoek The Viking Planet, een digitaal Vikingmuseum, en ga vervolgens naar ‘s werelds best bewaarde Vikingschepen: Oseberg, Gokstad en Tune. Ook leuk: de moderne wijk Bjørvika vanwege de bijzondere architectuur. 

Stop #8: Geilo

Het bergachtige Geilo is prachtig in de zomer, maar tijdens de wintermaanden verandert dit in een bruisend wintersportgebied. Daarnaast ligt Geilo bij het hoogplateau Hardangervidda, waar je echt prachtig kunt wandelen. Langs de rand van dit gebied kun je onwijs goed wildkamperen, dus voor camperaars is dat dik aan te raden!

De laatste dag in Zuid-Noorwegen is aangebroken en het is tijd om terug naar Bergen te rijden. Vanaf hier pak je weer de ferry terug naar Denemarken, om vervolgens weer richting huis te rijden. 
Goboony de ultieme rondreis door Zuid-Noorwegen

Meer reisinspiratie voor Noorwegen

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren voor een prachtige campervakantie naar het prachtige Zuid-Noorwegen! Via Goboony huur je makkelijk en snel een camper rechtstreeks bij de eigenaar!