De 10 beste vakantiebestemmingen in Europa in oktober

3 juli 2024 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers & Camperroutes

De terugkeer naar werk en school na de zomervakantie is altijd een dingetje, voor zowel kinderen als ouders, maar gelukkig kunnen we altijd weer toeleven naar de herfstvakantie als eerste moment van ontspanning voor het hele gezin. Oktober staat dan ook in het teken van de herfstvakantie en is om die reden de perfecte tijd voor een welverdiend uitje met de camper! Waarnaartoe? Naar deze top 10 vakantiebestemmingen in Europa in oktober bijvoorbeeld!
Goboony beste vakantiebestemmingen Europa oktober

Waarom op vakantie in oktober? 

Na september dalen de temperaturen iets en wordt het aangenamer om op pad te gaan. Ook de prijzen van activiteiten, campings, restaurants en andere attracties kelderen flink, omdat het hoogseizoen eindelijk voorbij is. Oktober is ook de maand van de herfstvieringen, festivals en andere initiatieven. Denk aan Oktoberfest, Halloween, jaarlijkse paddestoelenfestivals en de prachtige herfstkleuren zijn natuurlijk op hun hoogtepunt! Dus waar wacht je nog op? Boek die roadtrip! 

Bekijk ook: de beste reistijd voor een roadtrip

De 10 beste vakantiebestemmingen in Europa in oktober

We hebben de beste bestemmingen voor jong en oud verzameld, waarbij we je dichtbij huis en naar de rest van Europa brengen. Of je nu op zoek bent naar de drukte van een stedentrip, de rust van een nationaal park of nog een laatste strandwandeling voor de winter wilt maken: in dit artikel zit je qua inspiratie helemaal goed. Lees snel verder en ontdek de beste plekken om de kinderen mee naartoe te nemen tijdens de herfstvakantie in oktober! 
Goboony beste vakantiebestemmingen Europa oktober

  1. De Eifel, Duitsland

De Duitse regio de Eifel is een paradijs voor natuurliefhebbers met uitgestrekte bossen, vulkanische meren en charismatische dorpjes. Bezoek het Eifel Nationaal Park om jezelf te trakteren op een prachtige herfstwandeling. Een ander voordeel van de Eifel? Het is maar een klein stukje rijden, dus perfect voor een weekje weg tijdens de herfstvakantie! Om je het nóg makkelijker te maken, hebben we alvast de top 7 campings in de Eifel verzameld. 

  1. De Beierse Alpen, Duitsland

Oktober is de maand van het beroemde Oktoberfest in München, het grootste bierfestival ter wereld. Jammie! Combineer je bezoek aan dit bruisende evenementen met een roadtrip door de schilderachtige Beierse Alpen en het sprookjesachtige Neuschwanstein Kasteel nabij Füssen (wat mij betreft een van de mooiste kastelen van Europa, dus komt dat zien!). Enthousiast geraakt? Je kunt hier de complete Duitse Alpenroute vinden. 
Goboony beste vakantiebestemmingen Europa oktober

  1. Ardennen, België 

Zeg je herfstkleuren, dan zeg je de Belgische Ardennen. De Ardennen bieden tijdens de herfstmaanden een prachtige natuurervaring dichtbij huis. Ga lekker klauteren in de dichte bossen, bezoek pittoreske dorpjes en prikkel je smaakpapillen op een lokale markt voor vers geoogste producten. Oktober is ook de tijd voor het wildseizoen, dus ik raad zeker aan om neer te strijken bij een lokale bistro voor een wildspecialiteit uit de regio. Denk aan Ardeense ham, everzwijn of een verse forel. Hier kun je de beste campings in de Belgische Ardennen (volgens ons) vinden. 

  1. Luxemburg

Dit kleine landje is ideaal voor een korte roadtrip. Bezoek de middeleeuwse stad Luxemburg, de Müllerthal (Klein Zwitserland) en de prachtige kastelen. In oktober zijn er verschillende herfstmarkten en wijnfestivals waar je je hart kunt ophalen. Ik kan het Druiven- en Wijnfeest, dat elk jaar op de tweede zondag in oktober wordt gehouden, erg aanraden. Mensen komen dan van heinde en verre naar de Moezelstad om de kroning van de wijnkoning, de befaamde vuurwerkshow aan de oever van de Moezel, een showbandparade en een folkloristische optocht te bewonderen. Oja, en natuurlijk om de Crémants uit Luxemburg te proeven! Je kunt hier de beste camperroutes in Luxemburg vinden. 

  1. De Moezel, Duitsland

Over de Moezel gesproken, we gaan toch weer even terug naar Duitsland. Want ook daar is het tijdens de herfstmaanden een culinair festijn met talloze wijn- en oogstfeesten. Proef de echte Moezelwijn, maak een mooie roadtrip langs de rivier en bezoek charmante dorpjes en kastelen. Hier ook alvast de top 10 camperplaatsen in de Moezel
Goboony beste vakantiebestemmingen Europa oktober

  1. De Elzas, Frankrijk

De Elzas staat bekend om zijn pittoreske wijndorpjes en natuurlijk de heerlijke wijnen. Oktober is de perfecte periode om de wijnroute te volgen, lokale wijngaarden te bezoeken en deel te nemen aan de wijnfestivals die er rond deze periode in overvloed zijn! Om je alvast in de stemming te brengen, nemen we je in dit artikel mee langs al het moois van de wijnroute in de Elzas

  1. Normandië, Frankrijk

De prachtige kustlijn van Normandië is er eentje die je niet snel zal vergeten. Ook de historische bezienswaardigheden, zoals de D-Day stranden en natuurlijk Mont Saint-Michel, maken Normandië tot een interessante vakantiebestemming. Oktober is bij uitstek de perfecte periode om deze Franse regio te bezoeken, omdat het dan tijd is voor de appel- en ciderfestivals. Een must voor fijnproevers! Op zoek naar camperplaatsen in Normandië? Hier vind je een fijn overzicht. 

  1. Zuid-Tirol, Italië

Zuid-Tirol is een spectaculair gebied tijdens de herfst, neem dat maar van mij aan. Vanaf hier kun je Dolomieten zien, ben je omringd door hoge en groene vlaktes zover het oog reikt. Alsof je in een ansichtkaartje bent beland! Daarnaast is in deze regio het gastronomische aanbod van hoog niveau en je kunt er veel activiteiten ondernemen die leuk zijn voor jong en oud: klimmen, wandelen, mountainbiken, excursies, er is keuze genoeg! Oftewel: ontspannen dichtbij de natuur. Wil je je roadtrip richting Noord-Italië verlengen? Bekijk dan deze ultieme route door Noord-Italië + handige tips
Goboony beste vakantiebestemmingen Europa oktober

  1. The Cotswolds, het Verenigd Koninkrijk 

The Cotswolds is een van mijn favoriete weekend trips vanuit Londen (leuk om te combineren!) en een genot om te bezoeken op vrijwel ieder moment van het jaar, maar vooral in de herfst! Dit gebied omschrijft zich het best als een gezellig sprookje, en zelfs een beetje motregen kan geen afbreuk doen aan de schoonheid ervan. Wandel over de geplaveide paden, langs pittoreske huisjes waar klimop langs de muren kruipt. Kortom: de perfecte plek om te genieten van een langzame en kneuterige vakantie! Oja en als je er dan toch bent: sla de middeleeuwse St. Edward’s Church niet over. Dit is naar verluidt de inspiratie geweest voor J.R.R. Tolkien, de Deuren van Durin. Tolkien heeft dan ook veel reizen naar de Cotswolds gemaakt en de gelijkenissen zijn zeker te zien! Bekijk hier meer tips voor het Verenigd Koninkrijk

  1. Toscane, Italië

Stap de camper in en zet koers richting het romantische Toscane! Toch wel een van mijn favoriete regio’s van Italië. Je kunt er wijn proeven in overvloed, door de romantische dorpjes struinen of een mooie herfstfietstocht over de Monte Calamita maken. Bezoek ook zeker het schattige dorpje Pienza, de geboortestad van Pecorino. Yum! Maar dat is niet de enige reden waarom Toscane de beste vakantiebestemming in oktober is… In oktober worden hier namelijk olijven geoogst! Je kunt je eigen olijven plukken en aanschouwen hoe olijven worden omgetoverd tot olijfolie (en dat is natuurlijk wederom proeven geblazen!). Do I need to say more? Bekijk hier alvast 10 campings in Toscane waar je met de camper terecht kunt. 

Of je nu houdt van cultuur, natuur of culinaire hoogstandjes, deze bestemmingen bieden alles voor een perfecte campervakantie in oktober. Huur je camper bij Goboony en ontdek de schoonheid van Europa in de herfst!