Ontsnap aan de hitte op deze 9 coolcation-bestemmingen

5 juli 2024 in Bestemmingen, Frankrijk , Oostenrijk , Polen , Slovenië, Slowakije, Zweden & Zwitserland

Terwijl de zomers in ons Belgenland onvoorspelbaar blijven, worstelen ze in de traditionele vakantielanden jaar na jaar met hittegolven en bijhorende bosbranden. Uit de onze grote campersurvey dat we afnamen in 8 Europese landen, bleek dat 1 op 4 reizigers hun reisbestemming al aanpassen en afzakken naar coolcations. Bovendien tipte meer dan 60% Zweden als it-bestemming komende jaren.

Wat is een coolcation? 

Een coolcation is een bestemming waar je gegarandeerd kan rekenen op koeler weer. Snikhete temperaturen hoeven niet, een gematigde 18 tot 24°C zijn meer als voldoende. Steeds meer mensen vluchten naar koelere oorden tijdens de zomervakantie. Op deze 9 bestemmingen hou je het hoofd gegarandeerd koel in de zomer! 

9 x Koelere zomerbestemmingen in Europa 

1. Oslo, Noorwegen - Gemiddeld 20°C 

coolcation koelere zomerbestemmingen Oslo Noorwegen camper huren Goboony

Heerlijk koel:
Natuur domineert deze stad met water overal. De Noren zelf leven de hele zomer buiten: overal vind je zwemgelegenheden, strandjes, zomerbars, eilanden en fjorden. Reis je met een camper, dan stippel je toch zeker ook een route langs de woeste Westkust uit voor die oceaanwind. 

Onklopbaar cool:
Combineer het sexy, Scandinavische stadsleven met een buitencultuur en je krijgt een zomer die doorspekt met toffe festivals, hippe musea en wijken tjokvol eigenzinnigheid. Bovendien starten heel wat roadtrips met de camper vanuit Oslo. 

2. Zell am See, Austria - Gemiddeld 19°C 

Coolcation koelere zomerbestemmingen zell am see camper huren goboony

Heerlijk koel:
Omgeven door bergen lijkt Zell am See haast picture-perfect. De locatie naast het grote bergmeer zorgt voor een afkoelend effect, net als de talrijke zwemmogelijkheden. Een jasje voor ‘s avonds is een must-have. 

Onklopbaar cool:
Oostenrijk is terug van weggeweest en Zell am See loopt op kop. De outdoor-liefhebber heeft keuzestress, families zijn niet weg te slaan van het meer en bourgondiërs doen het bovenste knopje van hun broek open na een bezoek aan Flo’s Restaurant en Luis Garden.

3. Bratislava, Slowakije - Gemiddeld 23°C 

Coolcations frissere zomerbestemmingen Bratislava Goboony Camper huren

Heerlijk Koel:
Met een aangename 23°C hoef je geen hittegolven te vrezen. Toch afkoelen? Zwemmen doe je niet in de Danube, maar in één van de vele meren rondom de stad.

Onklopbaar cool:
Lage prijzen en jonge inwoners, dat betekent maar één ding: deze hoofdstad verandert elke dag weer. Geen architecturale hoogvlieger, wel veel ruimte voor urban kunstenaars, hippe barretjes en nieuwe initiatieven. Vlak buiten het stadscentrum ga je surfers en kajakers spotten aan Aréal Divoka Voda, een stroomversnelling waar de cool kids hun zomeravonden spenderen. Uiteraard best te combineren met een roadtrip doorheen Slowakije langs het Tatra-gebergte en de nationale parken. 

4. Schotland - Gemiddeld 17°C

coolcation koelere zomerbestemmingen schotland camper huren Goboony
Heerlijk Koel:
Schotland is geen zonbestemming, wel een zonde-bestemming - zonde om deze bestemming links te laten liggen. In ruil voor enkele regenbuien en wolkenpartijen krijg je een buitenaardse beleving. 

Onklopbaar cool:
De South West Coastal 300 - route, de NC- 500 route, Edinburgh, de Fairy pools, The garden of Cosmic Speculation, Fingal’s Cave … er is te weinig zomer voor de hoeveelheid Schotland. 

5. Haapsalu, Estland - Gemiddeld 19°C

Rummu zandsteengroeve zwemmen Estland camper huren goboony

Heerlijk koel:
Estland, dat voor 56% bedekt is met wouden, herbergt in het Westen een gezapig kuststadje Haapsalu. Waar wouden en kust elkaar ontmoeten, is het aangenaam leven. 

Onklopbaar cool:
Estland is een onbekende vlek voor de meeste West-Europeanen. Zeggen lage prijzen, uitgestrekte natuur en meer dieren dan mensen je iets? Trek naar het Noorden! De combinatie van hypermoderne infrastructuur en technologie tesamen met een ware adoratie voor het traditionele zorgt voor een unieke sfeer. De oude zandsteengroeve Rammu vlakbij Haapsalu, die ooit ook dienst deed als gevangenis,  is vrij toegankelijk en omgetoverd tot zwemgelegenheid. Ongetwijfeld één van de meest betoverende plaatsen waar je ooit zal zwemmen! 

6. Kanaaleilanden, UK  - Gemiddeld 17°C

Coolcations koele zomerbestemmingen kanaaleilanden Jersey camper huren Goboony

Heerlijk koel:
De Kanaaleilanden hebben hun eigen microklimaat, waardoor de zomermaanden langer lijken te duren. De oceaan brengt een frisse bries en de kustlijnen verbergt allerlei kleine natuurlijke zwembaden. 

Onklopbaar cool:
Vlak voor de Normandische kust, maar toch voelt het ver weg. We waarschuwen alvast op voorhand: een bezoek aan de Kanaaleilanden doet je dromen van een zeiljacht kopen en de wereld via het water te verkennen. Turquoise baaien, witte zandstranden … Jamaica meets Normandië. 

7. Loire-Atlantique, Frankrijk - Gemiddeld 24°C 

Coolcation koele bestemmingen loire atlantique Goboony camper huren

Heerlijk koel:
133 kilometer aan vissershavens, wilde kusten en verdoken stranden. Zuid-Frankrijk kampt vaak met hittegolven. De regio Loire-Atlantique ontspringt vaak die dans wegens de gunstigere, meer noordelijke ligging met lagedrukgebieden vanuit het Oosten. 

Onklopbaar cool:
Nantes, de thuishaven van Les Machines de l'ïle oftewel gekend van De Reuzen van Royal De Luxe. Charmante vissersdorpjes zoals Le Croisic waar je je een echte Coastal Grandma waant en een rits aan bescheiden badsteden waar je vooral Fransen vindt. Bovendien is deze regio een camperhemel, zeker met de mooie camperplaatsen via France Passion. 

8. Hel, Polen - Gemiddeld 19°C

Heerlijk koel:
Hel ligt op het schiereiland Mierzeja en loopt letterlijk de Oostzee in. Brede zandstranden en weinig hoogbouw zorgen samen voor een perfecte temperatuur. 

Onklopbaar cool:
C-H-A-R-M-A-N-T. Een beter woord vinden we niet.Het is gewoonweg een hypercharmante, groene bestemming met veel natuur. Onze aanbeveling voor een verrassende kust-roadtrip? Van Kiel (Denemarken) naar Hel (Polen). Da’s eindigen in crescendo, met Slavische invloeden in een relaxed badstad-setting.

9. Bohuslän, Zweden - Gemiddeld 22°C

Coolcation koele vakantiebestemmingen West-Zweden camper huren Goboony

Heerlijk koel:
In de meest westelijke provincie Bohuslän stuit je op een archipel van meer dan 8.000 eilanden en riffen. Werkelijk o-ve-ral zie je water rondom je heen. Een zomer lang ligt een truitje in handbereik om na zonsondergang aan te schieten. 

Onklopbaar cool:
De iconische kustlijn is gekenmerkt door de rode huisjes, eilanden zover het zicht reikt en vissersplaatsen. Zweden is hét camperland bij uitstek: rij van de ene baai naar de andere en geniet van de Zweedse zomer. Gerookte vis langs de kant van de weg, een duik van op de steiger of een seafood safari … Hier mag de tijd blijven stilstaan.

Zin om één of meer coolcations te verkennen? Via Goboony huur je makkelijk en snel een camper rechtstreeks bij de eigenaar!