5x een roadtrip door Europa voor een drieweeks avontuur

12 april 2024 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Europa

Een roadtrip door Europa, daar droomt toch iedere camperaar van? Het leuke van Europa is dat je meerdere landen in een reis kunt bezoeken. Ieder land heeft weer zijn eigen charme en dat maakt het juist zo leuk! We hebben 5 mooie roadtrip routes door Europa voor je verzameld voor een drieweeks avontuur. 

Op onze blog vind je al een hele verzameling van camperreizen door Europa. Die camperreizen zijn onderverdeeld per land. In dit artikel hebben we een vijftal roadtrips voor je samengesteld die je meenemen door meerdere landen. 
Goboony Roadtrip Europa

Tips voor je roadtrip door Europa

5x roadtrip door Europa voor een drieweeks avontuur
Goboony Roadtrip Oost Europa

  1. Roadtrip door Oost-Europa

Stop 1: In ongeveer twee dagen rijd je van Nederland naar Bovec in Slovenië. In deze regio is het prachtig en er is van alles te doen. Rijd vanaf daar door naar Bohinjska Bistrica. Vanaf hier kun je het meer van Bohinj bezoeken. Daarnaast kun je hier ook goed wandelen en fietsen. Of maak een meerdaagse hike door Triglav National Park. Vervolg dan je weg naar Bled, dat natuurlijk wereldberoemd is door het prachtige meer van Bled. Hier kun je prachtig fietsen en wandelen. Rijd vervolgens door naar Ljubljana. Een prachtige stad met vele culturele bezienswaardigheden. 

Stop 2: Na Slovenië vervolg je je weg naar Kroatië. Ga eerst naar de regio Istrië, ondanks dat het hier best toeristisch is is het er prachtig. Ga ook zeker eilandhoppen naar Cres, Losinj en Krk. Afhankelijk van hoe lang je kunt reizen en hoever je wilt gaan, kun je eerst zuidwaarts rijden en dan weer terug omhoog. Je kunt ook eerst meer de binnenlanden in gaan om de Plitvice meren te bezoeken. Deze meren mag je absoluut niet overslaan als je in Oost-Europa bent!

Stop 3: Vanaf Šibenik rijd je in zo’n drieëneenhalf uur naar Jajce in Bosnië. Je moet natuurlijk wel de grens over met een land dat niet onderdeel van de EU is. Houd er dus rekening mee dat de grensovergang iets langer kan duren. Rijd dan in ongeveer door naar Sarajevo. Het is misschien niet allemaal mooi en overal in de stad word je herinnerd aan de oorlog, maar juist daarom mag je de stad niet overslaan. Bezoek ook Mostar, een stad met een rijke geschiedenis, vooral ook door het oorlogsverleden. 

Stop 4: Los van de rest van het land vind je nog een stukje Kroatië. Hier vind je de bekende stad Dubrovnik. Deze stad mag je zeker niet overslaan, al helemaal niet als je fan bent van Game of Thrones. De stad heeft vele mooie bezienswaardigheden, die je vooral als je Game of Thrones zult herkennen!  

Stop 5: Vanaf Dubrovnik rijd je zo door naar Montenegro. Je komt dan eerst langs de prachtige Baai van Kotor. Rijd verder langs de baai om ook de stad Kotor te bezoeken. Vervolg dan je weg landinwaarts. Misschien wel een van de grootste hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) is Nationaal Park Durmitor. 

Stop 6: Net over de grens in Albanië vind je Shkodër. Ook hier hoef je je zeker niet te vervelen. Nog niet uitgekeken in de prachtige natuur van Oost-Europa? Ga dan ook de binnenlanden in. De Albanese Alpen zijn prachtig en zeer geschikt voor mooie hikes. Eindig je reis in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Goboony Roadtrip Europa

  1. Rondje Iberisch Schiereiland

Stop 1: Zelf ging ik met de boot van Genua in Italië naar Barcelona. Kom je vanaf Nederland of België? Rijd dan in een paar dagen naar Barcelona toe. Barcelona is natuurlijk sowieso de moeite waard om te bezoeken. De Sagrada Familia, Park Guëll, chillen op het strand en een lekker sfeertje, zijn wat jaarlijks miljoenen bezoekers naar de stad brengt.

Stop 2: Vanaf Barcelona rijd je door naar Valencia. Tussen de steden in kun je er voor kiezen om nog ergens langs het strand te stoppen (Tip: overnacht op Camping Coelius), of ga iets meer landinwaarts als je gek bent op bergen. In Valencia is het vervolgens ook weer fijn dwalen door de straatjes en bezoek ook Ciutat de les Arts i les Ciències. In Valencia kun je prachtig wildkamperen op de Parking van Playa Garrofera.

Stop 3: Vervolg dan je weg naar Granada. Dit is niet alleen een van de mooiste steden van Andalusië, je zit ook dichtbij de Sierra Nevada. Hoogtepunt van Granada: De Alhambra.

Stop 4: Vervolg je weg dan via Ronda naar Sevilla. Ronda is bekend vanwege de grote kloof die het stadje in tweeën splitst en Sevilla om de flamengo. Verken de stad per fiets en eindig ‘s avonds in de La Carbonería. Gek op surfen? Maak dan tussen de twee steden een stop in Cadiz.

Stop 5: Na Sevilla steek je de grens over met Portugal om deze roadtrip door de Algarve te rijden. Vervolg dan langs de kust je weg omhoog via sprookjesachtig Cascais, naar laidback Ericeira en prachtig Porto. Met een kleine camper kun je ook iets meer de binnenlanden ingaan en een stop maken bij de camping Uxa Paraiso.

Stop 6: Na Porto rijd je door naar Bilbao. Geniet hier niet alleen van het heerlijke eten, maar ook van natuur en cultuur. Ook hier kun je overigens goed surfen! Tip: Je kunt er ook voor kiezen alleen deze roadtrip door Portugal te maken! 
Goboony Roadtrip Europa

  1. Roadtrip door Scandinavië

Stop 1: Deze roadtrip neemt je mee door Denemarken, Noorwegen en Zweden. De route begint in Rømø, een van de drie bewoonde waddeneilanden in Denemarken. Je kunt er komen via een dijk. Het eiland is net iets kleiner dan Texel en het is ideaal voor natuurliefhebbers. Extra leuk, je kunt hier gewoon met je camper het strand op.

Stop 2: Aalborg ligt in de regio Noord-Jutland en is een gezellige havenstad.

Stop 3: Daarna rijd je door naar Hirtshals waar je de boot neemt naar Kristiansand in Noorwegen. Daarna rijd je een deel van onze camperroute door Noorwegen. Maar in plaats van na Bergen nog door te rijden naar Kristiansund, ga je direct naar Geilo. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Odda al naar Geilo te rijden, afhankelijk van je tijd.

Stop 4: Na Oslo neem je niet de boot terug naar Denemarken, maar rijd je door naar Gothenburg. Ga hier op een boottocht langs de archipel of door de grachten, en als je gek bent op vis mag je de Feskekorka (vismarkt) niet overslaan. Na al die natuur even zin om te shoppen? Je kunt hier terecht voor een boel mooi Scandinavisch design.

Stop 5: Rijd door de prachtige regio Skåne door naar Malmö en neem de tijd om het gebied en de stad te bezoeken.

Stop 6: Vervolg je je reis over de brug naar Kopenhagen. Hier vind je een uitgebreide versie van deze roadtrip door Scandinavië
Goboony Roadtrip Europa

  1. Roadtrip door Europa vol geschiedenis, cultuur en natuur

Stop 1: Tijdens deze roadtrip door Europa zie je in drie weken heel wat van ons prachtige continent. Dompel je in Normandië onder in de geschiedenis van oorlogen en sta even stil bij alles wat zich daar heeft afgespeeld voor onze vrijheid.

Stop 2: Maak het daarna wat luchtiger voor jezelf en bezoek Mont-Saint-Michel.

Stop 3: Daal verder af naar het zuiden en geniet van de prachtige kust. Voor de surfliefhebbers is Biarritz de place to be, maar ook bijvoorbeeld dorpjes als Moliets-et-maa.

Stop 4: Steek dan over in de richting van de Côte d’Azur. Stop eerst in Cassis, vorig jaar schreef ik al dat dit plaatsje de moeite waard is om te bezoeken, al helemaal omdat je vanaf hier goed Nationaal Park des Calanques kunt bezoeken. Ga zo verder langs de Côte d’Azur, van Saint Tropez tot Nice en dompel je even onder in Luxe.

Stop 5: Steek dan de grens over naar Ligurië. Trakteer jezelf op een goed bord pasta en een glas wijn en geniet van de prachtige omgeving.

Stop 6: Rijd vanaf daar door naar Lago di Como en Zuid-Tirol.

Stop 7: Vervolg je reis naar het bekende meer van Bled in Slovenië

Stop 8: Bezoek in Kroatië de Plitvice meren.

Stop 9: Sluit je reis af met cultuur en historie in Wenen en Praag. 
Goboony Roadtrip Europa

  1. Roadtrip door de Alpen 

Stop 1: Deze roadtrip is voor iedereen die gek is op bergen. Met deze route kom je namelijk langs meerdere hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) van de Alpen. Net voor de Alpen in Frankrijk beginnen kom je door Annecy, een prachtig stadje met vele bezienswaardigheden. Het stadje is ook wel bekend van het Lac d’Annecy.

Stop 2: Vervolgens rijd je door naar Chamonix. Het stadje ligt aan de voet van de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa. In het Mont Blanc gebied kun je ongelofelijk mooi wandelen, zo kun je op en top van het gebied genieten.

Stop 3: Steek dan de grens over naar Zwitserland in de richting van Saas-Fee, vooral bekend als skigebied, maar je kunt er in de zomer ook zeker actief zijn of juist genieten van een dagje wellness.

Stop 4: Vervolg dan je weg naar Lugano, waar ook weer vele bezienswaardigheden te zien en activiteiten te doen zijn. Vanaf Lugano ben je in mum van tijd in Italië.

Stop 5: Rijd via het Gardameer en Trento naar Bolzano, het hart van Zuid-Tirol. Dit is misschien wel een van de mooiste regio’s van de Alpen en Desi en Leroy hebben een hele lijst met tips van dingen die hier te doen zijn.

Stop 6: Maak dan voor de afwisseling even een stop in Innsbruck en rijd dan nog even door naar Berchtesgaden. Ook hier kunnen Desi en Leroy je meer over vertellen.

Stop 7: Rijd dan via München en Mainz weer terug naar huis. 

Zoals je ziet zijn er genoeg avontuurlijke mogelijkheden voor een drieweekse roadtrip door Europa. Heb je minder lang de tijd? Bekijk dan deze 5 avontuurlijke roadtrips door Europa in slechts één week. Een roadtrip met de camper is een reis om nooit te vergeten en je zult nog regelmatig terug verlangen naar die mooie dagen achter het stuur!