Ontdek de Deense keuken in een camper met kinderen

2 mei 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers & Denemarken

Wel eens van hygge gehoord? Dit van origine Deense woord betekent eigenlijk de tijd nemen voor elkaar, weg van de dagelijkse sleur, omringd door de mensen die je het meest dierbaar zijn. Gezelligheid! De Denen hebben het woord compleet opgenomen in hun dagelijks leven en pleiten hiermee voor een ontspannen levensstijl waarbij ze genieten van de simpele geneugten van het leven. Hoe kan het ook anders dan dat eten daar een grote rol in speelt! Ook een campervakantie draait om samenzijn en de tijd nemen om bijvoorbeeld lekker uitgebreid met elkaar te tafelen. Daarom laten we je in dit artikel kennismaken met typische Deense gerechten die je makkelijk in een camper of op de camping kunt bereiden. Lees snel verder en ontdek de Deense keuken in een camper met kinderen! 
Goboony Deense keuken camper kinderen
© LABAN Stories

Authentieke specialiteiten in Denemarken

  1. Broodgerechten 

Er zijn twee beroemde gerechten in Denemarken waar Nederlanders dol op zijn. Het belangrijkste ingrediënt? Brood! We hebben het dan over Sol over Gudhjem, wat letterlijk 'Zon boven Gudhjem' betekent. Het is een donker roggebroodje, belegd met gerookte haring, bieslook en rauw eigeel (wat natuurlijk de zon moet voorstellen). Het eiland Bornholm, waar Gudhjem ligt, staat bekend om zijn haringrokerijen. 

De tweede Deense broodspecialiteit is smørrebrød, wat letterlijk boter (smør) en brood (brød) betekent. Het is een traditioneel broodje dat meestal bestaat uit een stuk beboterd roggebrood, belegd met vleeswaren, vis, kaas of een ander soort beleg. Perfect voor een heerlijke lunch op de camping of tijdens een picknick in de natuur! 

  1. Deense eierspecialiteit

Solæg is een gerecht dat ietsje langer de tijd nodig heeft, namelijk minimaal drie weken! We raden je daarom aan om het tijdens je vakantie een keertje te proeven in een restaurant. Dit Deense eiergerecht bestaat uit een hardgekookt ei in rode uienschillen. De eieren worden ingemaakt in een pot gevuld met zout water of azijn, rode uien en verschillende kruiden. Na een aantal weken kun je de eieren eruit halen en opeten met een beetje mosterd. Smikkelen! 

  1. Visgerechten

Gerolde paling, zoals de naam al doet vermoeden, is paling gevuld met uien en kruiden. De paling wordt in een doek gerold, gekookt en vervolgens in plakjes geserveerd met aardappel. Het is een van de meest authentieke delicatessen in Denemarken. 

Ook een aanrader om eens te proeven is schol uit Skagen, een havenstad aan de noordkant van het schiereiland Jutland. Schol is een gegrilde platvis, geserveerd in een zoete bessensaus. Een erg populair gerecht bij kinderen! 

  1. Vleesgerechten

Stegt flæsk is een gerecht dat meestal bestaat uit gebakken buikspek en wordt geserveerd met aardappelen en peterseliesaus. Dan heb je ook nog flæskesteg, wat letterlijk geroosterd varkensvlees betekent. Wat het gerecht zo bijzonder maakt? De krokante korst wordt bereid met laurierbladeren. Je kunt het bijna in ieder restaurant in Denemarken krijgen, maar je kunt het ook een keertje proberen te bereiden in je camper! Lekker met gestoofde rode kool en gekookte aardappelen erbij. 

Lokale markten en kraampjes langs de weg

In Denemarken is het gebruikelijk om in de kraampjes langs de weg verse groenten en fruit te kopen. Perfect als je lekker met de camper aan het toeren bent en graag lokale lekkernijen scoort! Nog gebruikelijker zijn winkels met boerderijproducten, zelfs populairder dan de grote winkelketens. Hier kun je niet alleen een bezoekje brengen aan de winkel om verse en lokale producten te proeven en te kopen, maar krijgen kinderen ook de mogelijkheid om op de boerderij met schattige dieren te knuffelen. Een bijzondere ervaring voor jong en oud tijdens je verblijf in Denemarken met de camper! 
Goboony Deense keuken camper kinderen© Tine Uffelmann - VisitNordsjælland

Makkelijke recepten om samen met je kinderen op de camping te maken

In Denemarken worden kinderen als onderdeel van de samenleving gezien. Er is aan alles gedacht om ze integreren. In plaats van activiteiten gericht op leeftijd, worden kinderen bijvoorbeeld in hun vrije tijd op dezelfde manier meegenomen in de Deense cultuur als volwassenen. Kinderen worden ook niet op aparte tijden of plaatsen gezet. Zo is het in Denemarken ook heel normaal dat kinderen meehelpen koken. Dus omarm de Deense cultuur en duik lekker met de kids de keuken in (ja, ook tijdens je campervakantie!). Campings in Denemarken zijn vaak uitgerust met een gemeenschappelijke keuken. Erg handig en leuk als avondactiviteit! 

Aperitief

Laten we beginnen met gravad lax, een aperitief dat snel klaar te maken is met hulp van jouw kleintjes. Haal wat verse gerookte zalm bij een van de biologische winkels in de buurt van je camping. Haal vervolgens vers brood bij de plaatselijke bakker, de campingbakkerij of bij een boerderijwinkel. Het soort brood maakt niet zoveel uit, maar we raden je aan om te kiezen voor traditioneel roggebrood van het plattenland. Eenmaal terug in je camper of in de keuken van de camping, leg je de zalm in de koelkast en bereid je de kleine chef-koks voor om lekker te gaan kokerellen! Denk aan een koksmuts, een schort en een botermes.

Oudere kinderen kunnen het brood vervolgens in sneetjes snijden om toast van te maken, terwijl de jonge kinderen de sneetjes van een dun laagje boter kunnen voorzien. Je kunt het eventueel een paar keer voordoen, zodat ze een voorbeeld hebben van hoe het moet. Je bent op vakantie, dus geen haast! Zodra de sneetjes brood zijn gesneden en beboterd, haal je de zalm uit de koelkast en leg je plakjes zalm op het brood. Bestrooi ieder sneetje vervolgens met een paar takjes dille en wat mosterd. Je Deense aperitief is nu klaar om opgegeten te worden! 
Goboony Deense keuken camper kinderen© Niclas Jessen

Hoofdgerecht

Maak plaats voor het hoofdgerecht: spinaziesalade met geroosterde champignons! Dit zijn de ingrediënten voor de spinaziesalade die je nodig hebt voor vier personen: 

  • 500 gr gewassen spinazie
  • 100 gr blauwe kaas 
  • 50 gr walnoten
  • Het sap van 1 limoen
  • 20 ml verse room 
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • Zout en peper

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor vier personen voor de geroosterde champignons:

  • 500 gr champignons
  • 4 eetlepels olie om in te bakken
  • 2 verse uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel gehakte koriander
  • 1 theelepel gedroogde dille

Dit recept is het bewijs dat het heel goed mogelijk is om in een busje een waardige en gezonde maaltijd te bereiden, terwijl je lokaal en vers eet! 
Goboony Deense keuken camper kinderen© Mette Johnsen

Eten bij lokale restaurants

Het spreekt voor zich dat je tijdens je reis minstens een keertje de Deense keuken in een traditioneel restaurant wilt proberen. Weet dan dat ze in Denemarken vroeg opstaan en vroeg eten. Vaak sluiten keukens al rond 20.00 uur 's avonds! Het ontbijt is doorgaans stevig en vindt gebruikelijk plaats tussen 06.00 uur en 08.00 uur. De lunch is van 11.00 uur tot 16.00 uur en is over het algemeen vrij licht. Het avondeten wordt vanaf 18.00 uur geserveerd. 

Deens ontbijt

Wat maak je in je busje voor het ontbijt tijdens je vakantie in Denemarken? In de boerderijwinkels vind je alles wat je nodig hebt om grød te bereiden, een speciale pap die is gebonden met een zetmeelproduct. Het wordt gemaakt met havermelk, havervlokken, geprakte banaan, chiazaad, een beetje honing, geraspte kokosnoot en pure chocoladeschilfers. Je kunt de havermelk, de havervlokken en het chiazaad eventueel nog een paar minuten verwarmen in een steelpan om de echte papstructuur te creëren, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt er eventueel ook nog een paar stukjes sinaasappel of vers fruit aan toevoegen. Zo begin je je dag met een flinke vitamineboost! Een eenvoudig, maar voedzaam ontbijt dat je in een handomdraai vanuit je camper klaarmaakt. 

Deense lunch

Herinner je je hygge nog, wat we aan het begin van het artikel hebben genoemd? De perfecte plek om dit te omarmen is tijdens de lunch, wanneer je samen met je gezin een maaltijd deelt. Dit kan bijvoorbeeld heel goed een picknick zijn, compleet met wijn of bier in de zomer, warme chocolademelk in de winter en een schaal met lekkernijen voor de kinderen. Stel een maaltijd samen van roggebrood, verse haring of andere vis, vleeskroketten en kaas. Bereid je smørrebrød van tevoren voor en pak ze goed in, zodat je het makkelijk kunt meenemen. Afsluiten met een toetje? IJs is erg populair (en lekker!) in Denemarken, omdat ze een van de belangrijkste producenten van zuivelproducten zijn. Je vindt altijd wel ergens een ijssalon in de buurt waar je terecht kunt. Je kinderen zullen je dankbaar zijn! 
Goboony Deense keuken camper kinderen© Daniel Villadsen

Deense tussendoortjes

Vind de beste bakkerijen van Denemarken en proef de lekkerste tussendoortjes van Deense bodem. Wat dacht je van wienerbrød, zoete broodjes met kaneel of chocolade? Of een spandauer, een gebakje met banketbakkersroom in het midden? Wat je ook echt niet mag overslaan zijn tebirkes, een soort croissantjes met maanzaad erop. 

Deens diner

Dineren in Denemarken duurt vaak een paar uur. Het is het perfecte moment van de dag om een goed gesprek te voeren in een warme sfeer. Flæskesteg, de Deense versie van geroosterd varkensvlees, wordt beschouwd als een van de belangrijkste nationale gerechten van het land. Overigens ook gegarandeerd een hit bij het kerstdiner! 

We hopen dat je genoeg inspiratie hebt opgedaan voor een culinaire camperreis naar Denemarken. Zoals genoemd hoef je niet al je vakantiegeld uit te geven aan dure restaurants, je kunt de Deense specialiteiten ook eenvoudig in de camper klaarmaken. Mocht je qua ruimte beperkt zijn om voor het hele gezin te kunnen koken, dan kun je altijd gebruikmaken van de keuken van de camping waarop je gaat verblijven. Hier vind je de beste natuurcampings in de buurt van Kopenagen of kijk hier als je benieuwd bent naar meer campings in Denemarken. Het enige wat je nu nog te doen staat is het huren van je favoriete voertuig op wielen!