Wildkamperen Frankrijk

3 mei 2024 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Frankrijk

Met Edith Piaf of of Charles Aznavour door de speakers richting het goede leven in Frankrijk rijden. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk voorbereid je huurcamper instapt, hebben we alles wat je moet weten rondom het thema wildkamperen in Frankrijk voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je niet op een massale camping - hutjemutje met de rest van Nederland - terechtkomt, maar dat je kunt genieten van de ultieme vrijheid op een verscholen plekje in de natuur. 
Goboony wildkamperen Frankrijk

Wildkamperen in Frankrijk

In enkele Europese landen, zoals Schotland, Noorwegen en Zweden, bestaat het allemansrecht. Dit recht stelt reizigers in staat om overal in de natuur hun tent of voertuig op te zetten. In Frankrijk zijn de regels voor wildkamperen daarentegen vrij strikt: zomaar ergens in de natuur overnachten is niet toegestaan. Ondanks deze beperkingen zijn er toch diverse opties om legaal in de buurt van de natuur te kamperen en zo de ervaring van wildkamperen te evenaren. Wil je weten hoe? Lees dan verder en ontdek de mogelijkheden!

Mag je wildkamperen in Frankrijk?

Helaas is wildkamperen in Frankrijk, net zoals in Nederland wildkamperen en in Duitsland wildkamperen, officieel dus verboden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen goede opties zijn om een plekje dichtbij de natuur te bemachtigen! Je moet vooraf even goed uitzoeken of het misschien om privé-eigendom gaat. Daarnaast kan ik niet bepaald aanraden om je camper ‘s nachts op een parkeerplaats van een autosnelweg neer te zetten. Hier worden veel toeristen beroofd! 

Wat is de boete voor wildkamperen in Frankrijk?

In het hoogseizoen en op toeristische plekken wordt regelmatig gecontroleerd op wildkampeerders. Word je toch betrapt? Dan moet je in het ergste geval rekening houden met een boete van zo’n 1.500 euro. Oei! Maar onthoud goed dat de regels er niet zijn om jou te pesten, maar om de natuur waar we allemaal zo van genieten te kunnen beschermen! 
Goboony wildkamperen Frankrijk

Wat zijn de alternatieven voor wildkamperen in Frankrijk?

  • Roadsurfer Spots

Op Roadsurfer Spots vind je privé standplaatsen met een wildkampeerfactor, maar dan gewoon legaal! Je staat dan zomaar met je campertje aan een prachtige rivier, op een pittoreske boerderij of met uitzicht over de lavendelvelden. Het proberen waard! 

  • Bienvenue à la ferme

Als je graag je campertje midden in de natuur neerzet, omringd door lokale flora en fauna, dan is dit het type camping dat je zoekt. Frankrijk kent ontelbare kleine boerderijen waar je, als je geluk hebt, ook nog eens lokale lekkernijen kunt kopen. Lekker met een kaasje of lokaal geproduceerde wijn voor je camper plaatsnemen. Mooier dan dat wordt het niet, toch? Op de website van Bienvenue a la ferme kun je dergelijke boerderijen, landhuizen en wijngaarden vinden.

  • France Passion

France Passion beschikt over een netwerk van meer dan 2.000 landbouwers, veehouders, wijnmakers en producenten van ambachtelijke producten die ook nog eens gasten welkom heten die op zoek zijn naar een gratis standplaats voor de nacht. Om hier gebruik van te kunnen maken, moet je over de France Passion-gids beschikken. Hierin staan de overnachtingsadressen van het aankomende jaar. Ook ontvang je een raamsticker. Op die manier kun je van alle plekken die aangesloten zijn bij France Passion gebruikmaken. De perfecte manier om in Frankrijk van het gebaande pad te gaan en op de meest unieke plekjes in de natuur te overnachten! 
Goboony wildkamperen Frankrijk

  • Hipcamp

Vind je het belangrijk dat een camping minimale impact op het klimaat heeft? Dan is een natuurcamping of ecocamping een klimaatvriendelijke manier van kamperen. Steeds meer campings in Frankrijk laten zich keuren voor het label “Ecocamping”. Hipcamp verzamelt verschillende natuurcampings, natuurkampeerterreinen en ecocampings op hun platform, zodat je overzichtelijk kunt zien welke camping aan jouw voorkeuren voldoet. 

  • Onofficiële standplaatsen

In principe mag je op alle parkeerplaatsen van alle wegen een nachtje overwegen. Dus ook als die parkeerplaats nabij de natuur ligt! Houd er wel rekening mee dat het uitdrukkelijk verboden is om anderen te storen of te hinderen, je mag dus geen kampeergedrag vertonen. Dit houdt in dat stoelen, tafels en oprijblokken niet naar buiten mogen. Zorg er natuurlijk ook voor dat je je plekje weer netjes achterlaat. 

  • Bivakkeren

Voor veel nationale en regionale parken in Frankrijk zijn vaak specifieke regels opgesteld om te mogen bivakkeren. Let wel: de regels voor de ruim 53 regionale parken worden regelmatig aangepast, dus het is verstandig om voor vertrek even te controleren wat wel en niet mag. Daarnaast misschien nog goed om te vermelden: bivakkeren betekent dat je uiterlijk één nachtje blijft. Ook zijn deze regels bedoeld voor mensen die na een lange tocht willen overnachten en niet voor mensen die met hun camper simpelweg op een mooi plekje willen kamperen. 
Goboony wildkamperen Frankrijk

  • Campings municipal 

Veel gemeenten en steden in Frankrijk beschikken over campings municipal. Oke, geen ultieme wildkampeerervaring, maar dit soort campings gaan vaak wel back to the basics (zonder de animatieteams en zwembaden vol gillende kinderen). Ook mooi meegenomen: de prijzen voor dit type campings zijn ook nog leuk voor je portemonnee. 

  • Campspace 

Bij Campspace vind je altijd unieke en intieme kampeerlocaties. Je kunt overnachten op bijzondere plekken, zoals in het bos, in een boomgaard, aan een meer of op een boerderij. Dit zijn stuk voor stuk rustige, afgelegen locaties, ver van de drukte van de stad. Het komt heel dicht in de buurt van de pure ervaring van slapen in de natuur, dat kan ik je verzekeren!

  • Privéterreinen

Het voelt op het eerste gezicht misschien een beetje ongemakkelijk, maar absoluut de moeite waard: aan een grondeigenaar vragen of je op zijn of haar land of in de tuin mag staan met je campertje. Krijg je toestemming? Dan kun je eventueel aan de host vragen naar het mooiste natuurplekje op het terrein. Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat Fransen over het algemeen heel gastvrij blijken te zijn en dat het een bijzondere manier is om nieuwe ontmoetingen met de lokale bevolking te maken! Zorg er wel voor dat je de regels van de host respecteert. En met een simpele s’il vous plaît en een merci kom je vaak al een heel eind!
Goboony wildkamperen Frankrijk

Wildkamperen in Europa

Waar je ook naartoe gaat of je camper neerzet, onthoud dat je te gast bent in de natuur. Zorg ervoor dat je geen sporen achterlaat! We hopen dat we je hebben geïnspireerd met een aantal geweldige alternatieven voor wildkamperen in Frankrijk. Veel plezier met je volgende camperavontuur!